Tarina raidoista

Ennen, ehkä joskus nykyäänkin, räsymaton raidoista pystyi päättelemään sen millaisia vuosia talossa oli eletty. Räsymaton kuteet tehtiin vanhoista vaatteista ja tummat raidat kertoivat usein menetyksistä ja vastoinkäymisistä, kun taas vaaleat tai värikkäät raidat iloisista tapahtumista. Riippumatta siitä millaisia mattoja meillä on tänä päivänä kotona, niin kohtaamme elämässä erilaisia tapahtumia ja vaiheita, joita voi verrata räsymaton raitoihin.

Tänä päivänä meillä on enemmän mahdollisuuksia itse päättää siitä minkävärisiä raitoja mattoomme haluamme. Jos tuntuu siltä, että oman elämän matto alkaa olla kovin tummasävyinen, niin voimme päättää tehdä jotain iloa tuottavaa, eteenpäin vievää, opettavaa ja hyvinvointiin vaikuttavaa, joka tuo mukanaan uuden raidan ja samalla ehkä myös muuttaa seuraavana tulevien raitojen väriä.

Omassa elämässäni koirat ja muut eläimet ovat vaikuttaneet paljon mattoni värimaailmoihin. Eläimet ovat kannatelleet, auttaneet asioiden ymmärtämisessä ja suhteuttamisessa. Ne ovat tuoneet iloa, olleet turvallisia ja läsnä silloin kun on tuntunut yksinäiseltä. Ne ovat myös pysäyttäneet silloin kun tarvinnut ja pitäneet arjessa kiinni. Eläimet ovat vaikuttaneet hyvinvointiini merkittävästi tuomalla hyvää mieltä juuri niihin hetkiin, joihin olen sitä tarvinnut.  Vuonna 2002 tein ensimmäisen opinnäytetyön eläinavusteisuudesta, koska ajattelin jo silloin, että se hyvä mitä itse olin eläimiltä saanut olisi jotain sellaista, jota tulisi hyödyntää laajasti ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä, kuntoutuksessa ja opetuksessa. Aina ne jotka opettavat meille eniten ihmisyydestä eivät ole ihmisiä.

Palo tehdä eläinavusteista työtä on niin suuri, että kun päivätyössäni en sitä pysty toteuttamaan, niin VoimaRaita perustettiin 2017. Teen yhteistyötä eri tahojen kanssa ja luennoin aiheesta siksi, että eläinavusteinen työ saisi ansaitsemansa arvostuksen sosiaalihuollon, opetuksen ja kasvatuksen kentällä. Tulevaisuudessa tiimini eläinjäsenten määrä ja moninaisuus toivottavasti lisääntyvät ja pystyn tekemään eläinavusteista työtä yhtä laajemmin.